Maak een afspraak
Brochure
Het is mogelijk om op schoolprogramma te vertrekken terwijl je nog op de middelbare school zit!

 

 Contact
 Karen Scheelen
 Tel: 02 534 53 36
 Email: karen.scheelen@wep.org

Home › Programme EXPEDIS

VERTREKKEN ZONDER JE MIDDELBARE STUDIES TE ONDERBREKEN 

Goede studieresultaten en de nodige diploma’s zijn uiterst belangrijk voor je toekomst … Ze aanvullen met persoonlijke en interculturele ervaringen om je zin voor reflectie, openheid en aanpassingsvermogen aan te scherpen, is nog beter!

De schoolprogramma’s van WEP behoren tot de meest verrijkende en uitdagende levenservaringen die je kan meemaken als adolescent. 

Waarom tijdens de middelbare studies?

Hieronder alvast 6 goede redenen om te kiezen voor een schoolprogramma in het buitenland TIJDENS je middelbaar! 

ERkenning 


Samen met de directie en de klassenraad van je school in België maak je duidelijke afspraken en eventueel ook een opvolgings- en remediëringsplan. Zij evalueren de resultaten die je in het buitenland hebt behaald. De bedoeling is dat je bij je terugkeer opnieuw aansluit bij je klasgenoten hier. Klinkt goed, toch?

gemakkelijkere integratie


De kans om samen met leeftijdsgenoten in de klas te zitten is groter. Je volgt vakken die overeenkomen met je niveau in België.

taalvoorsprong


Een uitgebreide talenkennis,  het is niet alleen een enorme troef voor de toekomst, maar ook een handig hulpmiddel voor je verdere studies. Denk eens aan de voorsprong die je zal hebben in de les Frans, Engels, Duits of Spaans!

Meer keuze aan sporten/activiteiten


Jongeren die na het middelbaar vertrekken, mogen soms niet meer deelnemen aan de sportprogramma's en competities van hun school in het buitenland. Jij krijgt daarentegen dezelfde kansen als de studenten ter plaatse.

meer plaatsen beschikbaar


Scholen in het buitenland weigeren steeds vaker jongeren die hun middelbaar al hebben beëindigd. Ze houden hun plaatsen vrij voor iets jongere studenten die hun diploma nog niet hebben behaald.

voordelige prijs


Geniet van kortingen tot maar liefst 2.200 € als je tijdens het middelbaar vertrekt!

Wie kan deelnemen?

  • Leerlingen uit het 3e, 4e, 5e en 6e ASO, TSO en KSO
  • Gemotiveerde leerlingen die goede schoolresultaten kunnen voorleggen
  • Leerlingen die een positief advies van hun school krijgen

Wanneer en hoe lang?

Op zich kan je in elk jaar vertrekken, maar er zijn verschillen in verband met de aansluiting bij terugkeer in het Vlaamse onderwijssysteem:

Vertrek tijdens het 3e, 4e of 5e jaar

• 8 weken, trimester: In dit geval is het aan de klassenraad om de taken, testen en examens die je hebt afgelegd in je school in het buitenland te evalueren.

Deze kortere periodes worden het meest aangeraden: je kan immers gemakkelijk weer aanpikken bij je terugkeer. Je zal je examens in je Vlaamse school moeten afleggen

• Semester: In dit geval is het aan de klassenraad om de taken, testen en examens die je hebt afgelegd in je school in het buitenland te evalueren.

Aangezien je waarschijnlijk een examenperiode zal missen moet je goed afspreken met je school hoe je de vakken gaat inhalen of op welke basis ze de punten overnemen uit het buitenland

• Schooljaar: in dit geval is het aan de klassenraad van het volgende jaar om je toegang te geven tot het volgende jaar op basis van de taken, testen en examens die je hebt afgelegd in je school in het buitenland.

Vertrek tijdens het 6e jaar

• 8 weken, trimester: In dit geval is het aan de klassenraad om de taken, testen en examens die je hebt afgelegd in je school in het buitenland te evalueren. Deze kortere periodes worden het meest aangeraden: je kan immers gemakkelijk weer aanpikken bij je terugkeer. Je zal je examens in je Vlaamse school moeten afleggen.

• Semester: In dit geval is het aan de klassenraad om de taken, testen en examens die je hebt afgelegd in je school in het buitenland te evalueren. Aangezien je waarschijnlijk een examenperiode zal missen moet je goed afspreken met je school hoe je de vakken gaat inhalen of op welke  basis ze de punten overnemen uit het buitenland.

• Schooljaar: In dit geval moeten je studies in het buitenland in aanmerking komen voor een gelijkschakeling met het diploma van secundair onderwijs. Hiervoor moet je een specifieke aanvraag indienen bij het Agentschap voor Kwaliteit in Onderwijs en Vorming (homologatiecommissie). Je moet je op voorhand goed informeren over het materiaal dat moet verzameld worden voor het gelijkwaardigheidsdossier. Aangezien je pas na je schooljaar weet of je de gelijkstelling krijgt, moet je steeds rekening houden met het feit dat je je jaar misschien zal moeten overdoen bij je terugkeer. 

Opgelet, wanneer je eindresultaten onvoldoende zijn, dragen zowel jij als je ouders of voogden hier de verantwoordelijkheid voor.

Het pedagogisch kader

Het is belangrijk dat er voor je vertrek en tijdens je verblijf in het buitenland een goede communicatie is en dat je regelmatige contacten onderhoudt met de directie en de leerkrachten van je school in Vlaanderen.

We raden je aan om een opvolgings- en remediëringsplan op te stellen in samenwerking met de schooldirectie, de leerkrachten en je ouders. Als je bepaalde vakken zoals Nederlands, Frans of Latijn niet kan volgen in het buitenland, is het aan jou om samen met de schooldirectie duidelijke afspraken hieromtrent te maken.

nl 0 0 wep.be Voeg minstens 1 programma toe om de tool te gebruiken Programma toegevoegd aan de vergelijkingstool Je kan maximum 3 programma's vergelijken. Om er een toe te voegen, moet je eerst een programma verwijderen Je hebt dit programma al toegevoegd aan de vergelijkingstool Meer lezen Minder lezen